Skip to content
Home » Članci » Bečka šnicla – moje iskustvo +recepti

Bečka šnicla – moje iskustvo +recepti

Beč ima taj poseban miris. Onu mešavinu istorije i svežeg peciva, miris kafe i starog drveta, zvuk tramvaja koji klize po kaldrmi i blagi žamor gostiju u nekoj zavučenoj kafani. Kada se na sve to doda obećanje savršeno ispohovane bečke šnicle, srce mi ubrza ritam – jer znam da me čeka trenutak koji ću pamtiti.

Moje putovanje kroz bečke ukuse odvelo me je u Rado’s Gastwirtschaft, mesto gde tradicija i toplina idu ruku pod ruku. Kišni jesenji dan pretvorio se u pravu gastronomsku bajku čim sam kročio kroz drvena vrata ovog gostoljubivog kutka…

Savršen zalogaj zlatne hrskavosti

Čekanje nije trajalo dugo, ali sa svakim minutom iščekivanja moje uzbuđenje je raslo. A onda – evo je. Preda mnom na tanjiru ležala je prava zlatna diva, šnicla toliko hrskava da je svaki milimetar njene površine blistao na svetlu…

Bečka šnicla

Malo istorije: Put milanskog kotleta do Beča

Priča o bečkoj šnicli vodi nas daleko unazad, do vremena kada su austrijski vojnici donosili inspiraciju sa svojih pohoda. Postoji teorija da je bečka šnicla nastala po uzoru na milanese cotoletta, italijanski specijalitet…

Tajna savršene bečke šnicle

Osnovna pravila pripreme

Prava bečka šnicla se ne improvizuje – ona se poštuje. Ključ leži u nekoliko jednostavnih, ali svetih pravila:

  • Meso mora biti tanko – Prava šnicla se istanji tučkom dok ne postane gotovo prozračna.
  • Poh se pravi sa pažnjom – Brašno, pa jaje, pa prezla – ali nikada ne sme da se pritiska! Prezla treba da ostane rastresita, kako bi se tokom prženja napuhala i formirala onu prepoznatljivu, vazdušastu hrskavost.
  • Mast ili puter, nikako ulje – Tradicionalna bečka šnicla se prži u svinjskoj masti ili klarisanom puteru, što joj daje bogatiji ukus i čuvenu teksturu.

Kako kod kuće napraviti pravu bečku šniclu?

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 teleća odreska (oko 150 g svaki)
  • 50 g brašna
  • 2 jaja
  • 100 g finih prezli
  • 100 g svinjske masti ili klarisanog putera
  • So i biber po ukusu
  • Limun za serviranje

Priprema:

  1. Meso istanjiti tučkom dok ne postane oko 3 mm tanko.
  2. Posoliti i pobiberiti s obe strane.
  3. Uvaljati prvo u brašno, zatim u umućena jaja, i na kraju u prezle (ali ih ne pritiskati!).
  4. Pržiti u zagrejanoj svinjskoj masti ili puteru na srednje jakoj vatri, dok ne postane zlatno-bakrena.
  5. Ocediti na papirnom ubrusu i poslužiti uz krišku limuna.

Šta piti uz bečku šniclu?

Ništa ne ide uz bečku šniclu bolje od dobrog austrijskog vina ili piva. Ako ste ljubitelj vina, probajte Grüner Veltliner, koji svojom svežinom lepo balansira bogatstvo šnicle. Za one koji preferiraju pivo, Stiegl Goldbräu je klasičan izbor – osvežavajući, ali dovoljno punog ukusa da prati ovo jelo.

Završni gutljaj u Rado’s Gastwirtschaft

Posle poslednjeg zalogaja, ostao sam da sedim još malo, upijajući atmosferu kafane. Kroz prozor se nazirao Beč u svom najlepšem izdanju – kišne ulice, lagani odsjaj svetala, užurbani prolaznici sa kišobranima. Konobar mi donosi još jedan espresso, taman da zaokružim ovo iskustvo kako dolikuje.

U Rado’s Gastwirtschaft sam naučio jednu važnu lekciju – bečka šnicla nije samo jelo. Ona je emocija, tradicija, deo priče o Beču koji se ne može ispričati rečima, već samo doživeti.

Ako ikada dođete u Beč, nemojte se zaustaviti samo na dvorcima i muzejima. Zastanite u nekoj staroj gostionici, naručite šniclu, i pustite da vas njen ukus odvede na putovanje kroz vreme. Ja sam to uradio – i znam da ću se ponovo vratiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *